Zoals u wellicht al uit diverse media heeft gehoord is de houtprijs de laatste tijd fors gestegen. Dit heeft alles te maken met het geringe aanbod en de gigantische vraag in de markt. In deze korte blog leggen wij u de diverse oorzaken duidelijk uit.


Vanwege de aanhoudende hout schaarste zijn wij gedwongen om dagprijzen te hanteren. De aanvraag die u vandaag instuurt, staat hierdoor niet vast. Voordat wij uw hout gaan leveren of plaatsen nemen wij contact op om de houtprijs alsnog vast te stellen. Dit geldt alleen voor ons hout, de prijzen voor ander materiaal en plaatsingskosten blijven gelijk.

Momenteel is er een grote vraag naar het leveren van tuinhout. We streven er naar om binnen 48 uur te reageren en uw offerte te behandelen. Houdt rekening met het bezorgen en afhalen van materiaal binnen 3-10 werkdagen. Montage 8- 10 weken levertijd, betaling achteraf als u akkoord bent. Lees hier onze algemene voorwaarden


 

Wat is er aan de hand?

Oorzaak 1: Verhoogde containerprijzen

De container prijzen zijn het afgelopen jaar in sommige gevallen 4x over de kop gegaan! Dit heeft er mee te maken dat in het begin van de corona crisis er veel minder geproduceerd werd. Dit had tot gevolg dat veel bedrijven de containers terug haalden naar het land van herkomst. Dit heeft het hele systeem part gespeeld en is de markt ontregeld geraakt. De prijs van de huur van een container kost in sommige gevallen tot wel € 12.000 terwijl dit eerder op een € 2.000 lag.

Oorzaak 2: Verkeerde inschatting

Ook de houthandelaren hebben de corona crisis verkeerd ingeschat. In het begin van deze pandemie hebben veel zagerijen de productie stilgelegd of verlaagd. De reden hiervoor was de prognose dat de vraag af zou nemen. Echter is het tegenovergestelde gebeurd! De vraag is explosief gestegen. Dit had tot gevolg dat de markt geconfronteerd werd met een gigantisch tekort aan hout. Dit alles terwijl de vraag letterlijk en figuurlijk door het dak heen ging.

Het hout wat momenteel nog verkrijgbaar is wordt vaak voor de hoofdprijs verkocht. Soms tot wel 50% meer! Dit heeft er helaas alles mee te maken dat er enkele grote partijen zijn in het buitenland die de prijs hiervan bepalen.

Oorzaak 3: Concurrentie andere werelddelen

Doordat de productie is teruggeschroefd door de landen zoals Azië en Indonesië neemt de vraag vanuit andere landen ook toe. Landen en continenten zoals Amerika en China nemen in de huidige omstandigheden groten getale hout af. Dit gebeurd tegen een absolute hoofdprijs tot soms wel 40% meer. Hierdoor grijpt men in Europa ernaast of betaalt met ook de hoofdprijs.

Tot slot

Op dit moment is er weinig wat eraan gedaan kan worden helaas. Het is wachten totdat de markt stabiliseert en er weer voldoende geleverd kan worden. De hoeveelheid van de levering van ons hout kan constant veranderen. Ook de prijzen. Doordat de prijzen constant wijzigen, zijn wij gedwongen mee te gaan en dus dagprijzen te hanteren. We volgen hierbij de prijswijzigingen die ons worden opgelegd vanuit de leverancier. Heeft u een offerte bij ons geplaatst? Voordat wij komen leveren of plaatsen nemen wij contact met u op voor de definitieve orderprijs.

Heeft u vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Meer blogs

Trees for All & Schuttinggigant.com

Trees for All en Schuttinggigant.com Iedere klant die bij ons een schutting bestelt maakt indirect de wereld ook weer een […]

Lees blog
Schuttinggigant is FSC en PEFC gecertificeerd

Schuttinggigant is FSC® & PEFC gecertificeerd

Keuze voor duurzaamheid & kwaliteit Schuttinggigant is trots om het Forest Stewardship Council (FSC)-certificaat te dragen. Het FSC-keurmerk garandeert dat […]

Lees blog